Ekologiset alusvaatteet

Lämmittävin neulos 100 vuoden takaa

Lämmin ja hengittävä lahmann-neulos

Vaasan Trikootehtaan perustaja Kerstin Carp

Ekologiset alusvaatteet voivat olla ovat nykypäivän keinokuituisten alusvaatteiden joukossa hankalasti löydettävissä. Jos etsinnässä ovat ekologiset alusvaatteet, jotka ovat vieläpä mukavia, lämpimiä ja katseenkestäviä, perinteinen laamapaita ja laamahousut saavat sinut ihastumaan!

Laamapaidan historia ja nimi juontaa 1800-luvun lopun Saksaan. Lääkäri Heinrich Lahmann halusi luoda materiaalin, joka kestäisi käyttöä ja säilyttäisi joustavuutensa ja lämmittävät ominaisuutensa pesusta toiseen. Syntyi lahmann-neulos: materiaali, jonka lämpö ja hengittävyys perustuu neuloksen kuitujen väliin jäävään ilmaan.

Lahmann-neuloksesta alettiin valmistaa pitkiä housuja ja paitoja. Pehmeät puuvillavaatteet levisivät nopeasti ympäri Eurooppaa ja saavuttivat suuren suosion.

Laamapaita ja laamahousut toimivat monessa menossa

Laamapaita on kuin hyvä ystävä: lämmin, luotettava ja aito!

Mukavat laamapaidat valloittivat Suomen 1900-luvulla

Vaasan Villatavaratehdas

Suomessa laamapaitoja alettiin valmistaa 1900-luvun alussa, valmistajana Vaasan Villatavaratehdas, myöhemmin Vaasan Trikootehdas Ky, joka alkoi markkinoida laamatuotteita tuotemerkillä Star Trikoo. Suomalaisten suussa Lahmannin alusvaatteet kääntyivät laamapaidoiksi ja laamahousuiksi, neuloksen kehittäjän nimen mukaan. Moni 1970-luvulla lapsuutensa elänyt luuli pitkään, että laamapaidat ja housut on valmistettu laaman karvasta!

1960- ja 1970-luvuilla laamapaita oli nuorison keskuudessa hittituote: laamapaitoja batiikkivärjättiin sateenkaaren eri väreillä ja ne puettiin tietenkin leveälahkeisten farkkujen kanssa. Jossain vaiheessa laamapaita siirtyi hittivaatteesta ns. mummovaatteeksi.

Vaikka laamapaitojen suosio hiipui 1980-luvulle tultaessa, fleeceasujen sekä teknisten kerrastojen vallatessa kaupan hyllyt, on laamapaitoja silti myyty perinteikkäissä asusteliikkeissä taukoamatta koko ajan.

Laamavaatteet ovat
100 % kotimaista tuotantoa

Star Trikoon ensimmäinen messuosasto 1970-luvulla.

Aitoa suomalaista laatutuotetta valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin.

Laamapaitojen ja housujen valmistus työllistää suomalaisia: neulos kudotaan Pirkanmaalla, musta neulos värjätään Pohjois-Suomessa, pitsinauha kudotaan Keski-Suomessa ja niskalaput valmistetaan Päijät-Hämeessä.

Valkoisten laamapaitojen pitsineulos kudotaan edelleen grand old ladylla, samalla lähes 100-vuotiaalla pitsikoneella, joka oli käytössä jo Vaasan Villatavaratehtaan aikana.

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vuonna 2014 Vaasan Trikootehtaan nimi muutettiin tuotemerkin mukaan Star Trikooksi.

Laamapaidat vasemmassa kuvassa.

Ekologiset alusvaatteet vähentävät ympäristön rasitusta

Vaasan Trikootehtaan (neulos)kutomo 1970-luvulla. Laamaneulosta työn alla.

Nyt kun monet haluavat eroon keinokuitujen ympäristökuormasta, ekologiset alusvaatteet kuten laamapaidat ja laamahousut ovat nousseet kuluttajien keskuudessa uuteen suosioon. Laamapaita on yhtä aikaa perinteinen mutta silti hyvin moderni.

Neuloksesta valmistetut alusvaatteet ovat ympäristöystävällisiä, mukavia, joustavia, lämpimiä ja oivallisia herkälle iholle. Ne eivät ärsytä herkkääkään ihoa eivätkä hiosta.

Perinteisesti laamapaidat ja housut ovat olleet luonnonvalkoisia, mutta  valikoimaan on palannut myös musta laamapaita. Mustan laamapaidan kaula-aukossa ei ole pitsiä, mutta muutoin ominaisuudet ovat aivan samat kuin valkoisessa paidassa.

Laamapaidat ja laamahousut sopivat kokojensa, mukavuutensa ja monipuolisten käyttötapojensa puolesta hyvin niin naisille kuin miehille! Neuloksensa ansiosta laamapaidat ja laamahousut ovat joustavia, joten ne eivät kiristä ikävästi. Nämä alusvaatteet ovat myös kestäviä ja helppohoitoisia: ne voi huoletta pestä 60 asteessa, neuloksen lämmittävien ja hengittävien ominaisuuksien säilyessä pesusta pesuun. Housujen kuminauha on kiristämätön ja kuminauhakujan ansiosta sen voi tarvittaessa helposti lyhentää tai vaihtaa pidemmäksi.

Kiinnostuitko laamapaidoistamme?

Ole yhteydessä ja kysy lisää. Myymme tuotteitamme myös jälleenmyyjille.

I ♥ laamapaita

Laamapaita on mukava, hengittää eikä hiosta, vaikka olisi lämpöisempikin ilma. Käytössä on minulla ollut aluspaitana ja yöpaitana. Pitempihihaisena pääsee käyttöön enemmän syksyllä ja talviaikaan.
Sari
Scroll to Top